Välj en sida

Logotyp och grafiskt uttryck till JCK Produkter

#Grafiskt uttryck, #Logotyp

När David Gustafsson blev VD på JCK Produkter i Sävsjö AB 2016 bad han mig om hjälp med att ta fram ett nytt grafiskt uttryck till företaget.

David ville ha en logotyp som på ett stilrent och naturligt sätt skulle smälta in i profilkläder. Han ville ge företaget ett grafiskt uttryck som skulle matcha hans egna färg- och formpreferenser och ambitioner med det nyförvärvade företaget. JCK Produkter etablerades redan 1975 av John Christer Kenneth Gustavsson. Intentionen i arbetet med logotypen var att genom det grafiska uttrycket förmedla en känsla för företagets historiska arv och stabilitet och samtidigt ge form åt företagets nya era.

David hade egentligen bara ett specifikt formkrav – logotypens symbol skulle vara cirkelformad. Han delade en iCloud mapp med mig, och den fyllde han med inspirationsbilder. Mappen var snart full av kläder, människor, platser, färger, saker, mat och djur som tilltalar David på ett eller annat sätt. Vi möttes och gick igenom alla inspirationsbilder och ringade in hans preferenser, önskemål och ambitioner med företaget innan skisstadiet. Han visade mig vem han är, genom sina bilder, och gav mig förtroendet att skapa ett matchande uttryck.

JCK Produkter arbetar med högkvalitativ skärande lego-bearbetning. Maskinparken består av automatiserade svarvar och fleropar. När det var dags att skissa på logotypen var jag väl medveten om Davids passion för natur och fåglar. Jag kom att tänka på hur ugglor flyger nästan ljudlöst eftersom de skär genom luften med sina sågtandade vingar. Kopplingen mellan ugglan som symbol och maskinerna på JCK som med lätthet skär igenom metaller kändes rätt. Att ugglan också är en symbol för eftertänksamhet och transformation gav också tyngd i symbolvalet.

Teckensnittet FF DIN gav det grafiska uttrycket vi var ute efter. Teckensnittet är läsligt även i små storlekar och finns i olika varianter vilket är en stor fördel. Kompletterande färger och teckensnitt valdes ut och sammansattes i en grafisk lathund.

Jag tog fram ett antal varianter av logotypen med olika detaljnivåer beroende på användningsområde och storlekar. Från den allra enklaste med enbart bokstäverna JCK till den mest detaljerade varianten med uggla och etableringsår ovan och under bokstäverna JCK.

Det här var ett väldigt personligt och spännande sätt att arbeta fram ett grafiskt uttryck på. Ett arbetssätt jag gärna tillämpar fler gånger!

INFO & LÄNKAR

  • Uppdragsgivare: JCK Produkter i Sävsjö AB
  • År: 2016
  • www.jck.se

Skiss på skyltlösning till JCK:s byggnad i Sävsjö

Pin It on Pinterest

Share This